Varend vakantie vieren op de Europese binnenwateren met wal in zicht.

Ontdek onze riviercruises

Het aanbod in riviercruises is groot. Wij hebben echter een selectie gemaakt die voldoet aan de eisen van de huidige reiziger.

Beste periode: maart t/m december - afhankelijk van de bestemming.

Schepen met luxe, ruimte en uiteenlopende extra's die men mag verwachten tijdens een luxe riviercruise. Eén van de speerpunten van een riviercruise is onthaasten. Tijdens de reis wordt u tot niets verplicht en kunt u volledig genieten. In een ongedwongen sfeer worden er op een aantal avonden aan boord activiteiten georganiseerd, zoals live muziek, een quiz of wijnproeverij. Overdag ligt het schip meestal in het centrum van de stad, zodat u deze gemakkelijk kunt bezoeken of kunt u deelnemen aan de excursies.

DONAU:
Hoeveel geschiedenis, cultuur, natuur en culinaire verrassingen wilt u in één reis beleven? Met een cruise over de Donau van Passau tot aan Tulcea aan de Donau delta bij de Zwarte Zee, doorkruist u Oost Europa en bezoekt u vanuit Duitsland Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije en Roemenië.
Langs de grillige route rijgen de koningssteden van vroegere heersers met hun schitterende gebouwen aan elkaar als parels aan een wondermooie ketting. De verscheidene bouwstijlen zijn allemaal vertegenwoordigd in de Gotische, Renaissance en Barokke gebouwen van de steden als Wenen, Bratislava, Budapest, Belgrado en Boekarest.
De geschiedenis wordt hier op vele plaatsen als het ware blootgelegd. De wisselende landschappen van vriendelijk glooiend tot de woeste Karpaten, de imposante `IJzeren Poort´, een 130 kilometer lange smalle kloof met wanden tot wel 700 meter hoog tot de zeldzaam mooie Donau delta met zeer gevarieerde flora en fauna inspireerden vele kunstenaars.
De Donau spreekt velen tot de verbeelding omdat zij een prominente plaats heeft in de verhalen van schrijvers uit de diverse landen, verhalen uit langvervlogen tijden. Doordat de Donau zoveel landen, volken en geschiedenis verbindt, heeft het ook een interessante culinaire geschiedenis.
Door invloeden van buitenaf is in veel landen de keuken gemêleerd en hebben ze een lange geschiedenis van wijnbouw. Tijdens de cruise kunt u hier ook kennis mee maken en dat voegt een aantrekkelijk aspect toe aan de vele nieuwe ervaringen waarvan u genieten zult.

RIJN EN MOEZEL:
Rijn en Moezel, al van oudsher de rivieren van romantiek en wijnbouw. Beide rivieren doorkruisen fraaie landschappen met grote historische steden en kleine pittoreske plaatsjes, met hellingen vol wijngaarden, akkers of bossen en steile rotsen waarop kastelen de wacht lijken te houden over de scheepvaart. Dat was vroeger ook zo, want er werd tolgeld geheven door de machthebbers, landheren en bisschoppen.

De Rijn wordt drukbevaren met handelsvaart en is een belangrijke verbinding met de grote handelsplaatsen langs de rivier en de havensteden aan zee. Waar de rivier nog door de centra van de steden stroomt langs hoge kades is ze duidelijk zichtbaar, maar eenmaal in Nederland stroomt de Rijn in open gebieden door de uitgestrekte uiterwaarden waar zomers de koeien tot aan het water komen om te drinken en bij warm weer zelfs te baden. Die grote verschillen maken een cruise over de Rijn tot een zeer gevarieerde interessante reis.

De Moezel stroomt door een schitterend landschap met glooiende oevers met wijngaarden. De heerlijke Moezelwijnen worden hier sinds mensenheugenis en soms al vele generaties lang binnen dezelfde families gemaakt. Ook nu met moderne methodes worden nog nieuwe wijnen ontwikkeld en oude wijnen geperfectioneerd. Met een cruise over de Moezel kunt u de verschillende wijnhuizen bezoeken en, u hoeft toch niet te rijden, ook rustig eens proeven. De steden en dorpjes langs de Moezel hebben vaak nog de vakwerkhuizen die zo´n romantische sfeer geven aan de straatjes en pleinen, naast de andere bezienswaardigheden. Een cruise over de Moezel is een ware ontdekkingsreis voor liefhebbers van cultuur, natuur en culinaire geneugten.

SEINE:
De Seine stroomt door Parijs, dat weet iedereen en Parijs heeft ontelbaar veel bezienswaardigheden. Het is dan ook een goed begin van een cruise over de Seine naar het schilderachtige Normandië. De Seine slingert door het landschap waardoor in de vele bochten het landschap steeds sterk naar elkaar toebuigt en varieert. Langs deze route bevinden zich ontelbare plaatsen waar grote artiesten in het verleden hun inspiratie vandaan haalden.
Van Gogh, Gauguin, Edith Piaf, Claude Monet, Picasso en vele anderen bezweken voor de schoonheid van deze streek waar de Seine haar weg vindt naar de Atlantische oceaan. Veel kunstenaars lieten zich inspireren door de witgekalkte rivierterrassen en groene weiden langs de ´kloosterweg´ tussen Caudebec-en-Caux en Rouen. U kunt met moderne camera´s uw eigen composities samenstellen en zo een kleurrijke impressie maken van een oververgetelijke vakantie.

RHONE & SAONE:
De Rhône begint in Zwitserland en stroomt door het meer van Genève naar Frankrijk met grote snelheid. Pas bij Lyon is de rivier goed bevaarbaar en stroomt dan kalm naar de Middellandse Zee door de vallei die bekend staat als vooraanstaand wijnbouwgebied.
De Saône ontstaat in de Vogezen en komt bij Lyon samen met de Rhône. Met Lyon als centrale startplaats van een cruise kunnen de beide rivieren gemakkelijk worden gecombineerd en droomt u als vanzelf van heerlijke wijnen, de geur van lavendel of het geluid van galopperende wilde paarden. In het zonnige klimaat van Zuid Frankrijk waar Beaujolais en Côte-du-Rhône rijpen neemt u snel de laissez-faire levenswijze van de Fransen over. Langs de Rhône en Saône liggen veel steden met historische centra met interessante bezienswaardigheden en omgeven
door aantrekkelijke landschappen.
Bezoek steden als Châlon-Sur-Saône, Tournus, Mâcon en Trévoux aan de Saône en Lyon, Vienne, Tournon/ Tain-l´Hermitage, La Voulte, Viviers, Châteauneuf-du-Pape, Avignon en Arles aan de Rhône. Zoveel beleven in korte tijd is alleen comfortabel te doen, terwijl u tussendoor heerlijk geniet van de uitstekende service aan boord van onze luxe cruiseschepen.

GIRONDE, GARONNE EN DORDOGNE:
De rivier Gironde is een samenvloeiing van de rivieren Garonne en Dordogne. In de streek langs deze rivieren worden al eeuwenlang uitstekende wijnen gemaakt waarmee Bordeaux wereldwijd op de kaart is gezet. De linkeroever is waar de meeste wijngaarden liggen. De rechteroever vormt met hoge kliffen en heuvels voor een prachtig contrast.
U kunt vanaf het water optimaal genieten van de uitzichten op beide oevers en aan wal kunt u de geneugten van de wijnbouw zelf proeven. En natuurlijk bent u onder de indruk van de châteaux, de historische plaatsen en gebouwen en de overweldigende natuur. De Gironde in combinatie met de Garonne en Dordogne vormen een indrukwekkend vaargebied en bieden een zeer gevarieerde cruise.

DOURO:
De Douro stroomt door een in 2001 door Unesco benoemd Werelderfgoed landschap. Deze rivier begint in Spanje als de Duero, maar zowel de Spaanse naam als de Portugese naam betekent Goud; de gouden rivier dus. Die naam verdient de Douro ook. Haar oevers zijn soms glooiende wijngaarden en dan weer steile rotswanden. De steden en plaatsjes langs de rivier zijn allemaal sinds heugenis sterk verbonden met de grillige stromingen van het water. In vroegere tijden kon men alleen maar met speciale boten de rivier bevaren om bijvoorbeeld de wijnvaten en andere handelswaar naar Porto te kunnen vervoeren. Nu kunt u met moderne schepen comfortabel de Douro bevaren en de vele prachtige steden en plaatsen bezoeken. U kan een keuze maken uit een waaier van excursies, waaronder een bezoek aan Salamanca in Spanje, het Matheus kasteel met tuin en het Douro museum in Régua, het Alpentura klooster inclusief lunch en klassiek concert. Lamego als het wijncentrum uit de geschiedenis van de Portugese wijncultuur van meer dan 2000 jaar oud maar ook het religieuze centrum van de regio met kathedraal, kerken en kloosters. Zeker ook een bezoek waard is de historische stad Guimaraes en natuurlijk Porto, haven- en handelsstad aan de Atlantische oceaan en met de prachtige tweedeks Eiffel brug over de rivier. Een cruise op de rivier de Douro is een verrassende en inspirerende reis en een onvergetelijke ervaring.

WOLGA:
De Wolga is de langste rivier in Europa met een lengte van 3530 kms. en ook de Europese rivier met het grootste stroomgebied. Onder andere door de kanaalverbinding tussen de rivier de Moskva in Moskou en de Wolga is het mogelijk om vanuit Moskou via de passage over twee meren en een stukje Oostzee naar Sint Petersburg te varen. Dankzij dit Moskoukanaal en andere verbindingen heeft Moskou een doorgang naar 5 verschillende zeeën.
De reis van Moskou naar Sint Petersburg geeft een goed beeld van het uitgestrekte Rusland. Onderweg kunt u genieten van prachtige landschappen, vergezichten, pittoresque plaatsjes aan de oevers en historische steden zoals Uglitsch, Jaroslawl en Goritsy. U bevaart de bovenloop van de Wolga die jaarlijks het meeste water ontvangt van smeltend ijs uit de bergen en van een paar kleinere zijrivieren. In de zomer daalt het waterniveau om in september, dankzij het regenwater uit de bergen, weer op normaal niveau te komen.
De Wolga en verschillende waterverbindingen zoals het Ribynsker stuwmeer, het Ladoga meer en het Onega meer, vormen een belangrijke economische basis voor Moskou en de andere plaatsen langs deze route. De plaatsen die u onderweg bezoekt bestaan al eeuwen mede dankzij de Wolga.
Veel Russen beschouwen de rivier dan ook als de Nationale rivier van Rusland en noemen haar dan ook Volga-Matushka, Moeder Wolga. Een reis over deze rivier geeft u een goed beeld over het leven in Rusland, haar geschiedenis en de moderne ontwikkelingen.

IRRAWADDY:
De rivier Irrawaddy (of Ayeyarwady) is al ongeveer 1200 jaar de levensader van Myanmar (Birma). Veel dorpen en steden, waaronder de vroegere hoofdstad Mandalay, zijn aan de rivier gelegen. Voor het grootste deel van hun handel zijn deze dorpen en steden afhankelijk van de rivier, maar het is ook een belangrijke visgrond voor de bevolking en duizenden hectaren landbouwgrond worden geïrrigeerd met water van deze rivier.
De rivier ontstaat door de samenvloeiing van de rivieren Nmai en Mali, die op hun beurt weer ontstaan uit de gletsjers van de Himalaya in
Noord-Myanmar. De rivier heeft een lengte van 2.170 kilometer, een stroomgebied van 400.000 km2 en vormt aan het einde een delta van
300 km. breed.
De hoogtepunten van de bezienswaardigheden langs de rivier liggen voornamelijk tussen het traject Mandalay en Prome, daar waar wij de cruisearrangementen aanbieden.

MEKONG:
De rivier Mekong ontspringt op het Tibetaans plateau en komt 4909 kilometer verder uit in de Chinese Zee. Ze doorkruist delen van China, Myanmar (Birma), Thailand, Laos, Cambodja en tenslotte Vietnam, maar dan onder een andere naam. Langs de hele rivier is de bevolking afhankelijk van deze grote stroom vanwege visserij, voor transport, irrigatie van landbouwgrond en tegenwoordig ook toerisme.
Voor de Mekong hebben wij de route van Ho Chi Minh City (Saigon) naar Siem Reap via onder andere Phnom Penh, dus door Vietnam en Cambodja.
Deze cruise kan ook in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd. De vaarroute doorkruist prachtige landschappen met jungle, glooiende velden en pittoreske plaatsjes met prachtige bezienswaardigheden.
Het Verre Oosten openbaart zich in al haar schoonheid, met haar mystiek en stille pracht, met haar vriendelijke bevolking. Tijdens de cruise komen steeds de vele invloeden van de koloniale tijden zichtbaar in architectuur, decoratie en cultuur. Door gebruik te maken van de rivier, vaak de levensader voor de locale economie, krijgt u een goed beeld van het dagelijkse leven.

Daarom Robinson cruises

Daarom Robinson cruises

Ontdek de wereld

 • Sinds 1993

 • Persoonlijk advies

 • Rechtstreeks contact met rederijen

 • Wereldwijd cruise aanbod

 • Maatwerk

Kijk ook eens naar deze bestemmingen

Alternatieve cruises

 • Reykjavik - Reykjavik
  Expeditie
  v.a.
  € 13.500,--
  Expeditiecruises
   

  Groenland, IJsland & Spitsbergen

  Reykjavik - Reykjavik
  15 dagen - Seabourn
  Vertrekdatum: 04-09-2021
  Schip: Seabourn Venture (juli 2021)

 • Rio de Janeiro - Manaus
  Amazone
  v.a.
  € 6.500,--
  Expeditiecruises
   

  Zuid-Amerika

  Rio de Janeiro - Manaus
  13 dagen - Seabourn
  Vertrekdatum: 17-03-2022
  Schip: Seabourn Venture (juli 2021)

 • Amsterdam - Amsterdam
  Noorse Fjorden / Noordkaap
  v.a.
  € 2.399,--
  Cruises vanuit Nederland
   

  Noorse Fjorden

  Amsterdam - Amsterdam
  15 dagen - Holland America Line
  Vertrekdatum: 27-06-2021
  Schip: Nieuw Statendam

 • Tromso - Oslo
  Expeditie
  v.a.
  € 12.900,--
  Expeditiecruises
   

  Groenland, IJsland & Spitsbergen

  Tromso - Oslo
  12 dagen - Seabourn
  Vertrekdatum: 27-07-2021
  Schip: Seabourn Venture (juli 2021)